Știm cu toții cât de grea e perioada iernii, când nu prea reușim să găsim legume și fructe proaspete sau majoritatea sunt de import și foarte scumpe, nu? De aceea, când vine luna mai, majoritatea dintre noi începem să vizităm din nou piețele care sunt invadate de tot felul de legume proaspete și delicioase.

Recomandarea mea este ca legumele și fructele pe care le consumăm să vină în mare parte din zona unde am crescut, sau de unde vine familia noastră? De exemplu, dacă suntem români, ar trebui să consumăm cel mai mult legume care se dezvoltă bine în țara noastră, în detrimentul consumului de legume din alte zone.

Te vei întreba poate de ce. Explicația este pe cât de simplă, pe atât de interesantă. Deoarece noi suntem adaptați genetic să consumăm alimente din zonele în care am crescut și ne-am dezvoltat. Nu te-ai fi gândit până acum la asta, nu?

Un alt sfat pe care vi-l pot da în acest sens și care nu ar fi tocmai de ignorat e acela de a consuma fructele și legumele în sezonul lor. Un motiv bun ar fi pentru că sunt ușor de procurat din piață, le găsești în marea majoritate a timpului proaspete și nici nu au fost tratate cu diverse substanțe pentru a rezista mai mult pe raft. Dacă mai menționez faptul că organismul nostru își setează nevoile nutriționale în armonie cu anotimpul în care ne aflăm, atunci cred că te-am convins cu siguranță despre beneficiile consumului de legume proaspete.

Dar hai să vedem ce putem consuma în luna mai. În această luna, natura parcă revine la viață și piețele se animă cu tot felul de legume proaspete cum ar fi roșiile, castraveții, ardeii, morcovii, ceapa, mazărea, fasolea verde, sfecla roșie, păstârnacul sau guliile.

Nici fructele nu sunt de neglijat pentru că în perioada aceasta apar și delicioasele cireșe de mai, merele, corcodușele, căpșunile sau zmeura. O multitudine de bunătăți, nu-i așa?

În continuare, hai să vorbim puțin despre legumele care sunt mai puțin cunoscute nouă, dar care totuși pot crea mâncăruri delicioase și bogate în nutrienți.

Anghinarea, de exemplu este o legumă foarte gustoasă, ce poate fi pregătită la cuptor sau la abur. Atunci când vrei să verifici dacă este proaspătă, tot ceea ce trebuie să faci este să vezi dacă frunzele ei sunt ferme și au o culoare verde închis. O poți asorta cu mâncăruri pe bază de carne de pui, iar prietenii ei cei mai buni sunt morcovii.

Nici sparanghelul nu este de neglijat, pentru că are rolul de a detoxifica organismul, reduce inflamațiile, previne apariția osteoporozei și poate reduce apariția bolilor cardiovasculare. Te întrebi însă cum îl poți prepara? Simplu! Îl poți arunca puțin în cuptor alături de puțin usturoi și te asigur că preparatul final va fi unul de excepție.

Rubarba câștigă din ce în ce mai mult în zilele noastre, ea fiind folosită în supe sau deserturi dietetice. Are un gust acrișor și este parfumată, ea fiind bogată în vitamina C. Cred că și tu ai observat că începe să fie prezentă cât mai des și în sucurile de fructe pe care le regăsești în meniurile cafenelelor și restaurantelor. Data viitoare când te vei mai întâlni cu ea,  nu ezita să o încerci. Ca un mic indiciu, ea protejează ficatul și reglează tensiunea arterială și nivelul colesterolului din organism.

Următoarea în meniu și în preferințe este nimeni alta decât fasolea verde. Bogată în fibre și vitamina K și cu un conținut ridicat de proteine, ea ne oferă o senzație de sațietate destul de rapidă. Are și un ușor efect diuretic, ceea ce favorizează eliminarea toxinelor din corp. Femeile însărcinate și copiii ar trebui să o includă din plin în alimentația lor, deoarece conține mult acid folic.

Deși are un gust iute și înțepător, care nu e tocmai pe placul tuturor, hreanul este un condiment ce oferă aromă și gust mâncărurilor preferate. El nu trebuie consumat în cantități mari, însă, adăugat în supe sau în sosuri alături de preparate pe bază de carne, sau chiar și în salate, va conferi un efect revigorant, iar mâncarea va căpăta un cu totul alt gust.

Am ajuns și la leguma atât de blamată de majoritatea dintre noi, dar care din păcate ne oferă o multitudine de beneficii ale sănătății. Dacă nu știi despre ce e vorba, îți spun eu: broccoli. Trebuie să știi că are un conținut ridicat de potasiu și susține sănătatea sistemului nervos, îmbunătățește capacitatea de concentrare și crește rezistența corpului uman la orice tip de efort fizic. El poate fi consumat atât crud, cât și la abur sau chiar la cuptor.

Conopida este o legumă atât de benefică prin bogăția ei în fibre și vitamine, încât chiar nu ar trebui să lipsească de la masă. Consumată crudă, în salate, la cuptor, la abur, sunt atâtea variante în care poate fi gătită încât sunt sigură că vei găsi una pe placul tău. Și ca să te conving și mai mult, îți spun un mic secret. Ea poate cu ușurință înlocui cartofii din dieta noastră, deoarece seamănă destul de mult atât la textură cât și la gust.

Dacă mai adăugăm și salata verde la această listă, atunci putem spune cu siguranță că primăvara poate deveni anotimpul nostru preferat. Bogată în antioxidanți, mai ales Vitamina A și betacaroten, ea ne va face pielea să strălucească și ne va ajuta să vedem perfect mult timp. Ca și fasolea verde, are un efect detoxifiant și diuretic, ceea ce o face potrivită în dietele pentru slăbire. O poți consuma ca atare, sau adăuga în orice salată îți trece prin minte.

Acestea fiind spuse, cred că am reușit să te conving de beneficiile pe care le poți avea atunci când consumi legume și fructe proaspete, iar data viitoare când vei merge la cumpărături să dai o fugă până la piață și să îți umpli sacoșele de vitamine. Doar e luna în care natura se trezește la viată, nu-i așa?

“Alimentele să vă fie medicamentele și medicamentele să vă fie alimente”. Hipocrate

Lasă-ne un mesaj