Sănătatea și frumusețea pielii depind nu doar de gesturile de îngrijire și produsele cosmetice de calitate, ci mai ales de ceea ce mănânci. Așadar, alege-ți alimentele cu grijă!
Un plan alimentar bine ales, bogat în fructe și legume – cele mai importante surse de vitamine, minerale și antioxidanți – poate schimba în bine aspectul pielii. Cu un asemenea plan, în doar câteva săptămâni vei putea observa că pielea ta va deveni mai strălucitoare, mai catifelată, mai fresh. Iată câțiva dintre nutrienții care nu trebuie să lipsească din meniul tău
Vitamina A
Previne apariția ridurilor, accelerează vindecarea acneei și a rănilor, protejează pielea de acțiunea ultravioletelor, preîntâmpina formarea cicatricilor. Se găsește în fructe și legume colorate în galben – portocaliu și verde închis, ficat, lapte, ouă.
Vitamina C
Protejează pielea și favorizează producerea colagenului. Organismul nostru nu poate produce vitamina C și de aceea este important să ne asigurăm porția zilnică din alimente: citrice, legume cu frunze verzi, fructe de pădure, broccoli.
Vitamina E
Este considerată vitamina sănătății. Protejează pielea de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, ultravioletelor, ii conservă elasticitatea, previnte apariția ridurilor și întârzie procesul de îmbătrânire. O putem găși în legume verzi, avocado, migdale, semințe de floarea soarelui, nuci.
Zinc
Este esențial pentru vindecarea rănilor și repararea țesuturilor, limitează reacția inflamatorie ce duce la apariția coșurilor, ajută la reglarea de sebum a pielii. Surse: semințe de floarea – soarelui și dovleac, nuci, migdale, sfeclă roșie, varză, ovăz, ciuperci, ouă.
Magneziu
Joacă un rol esențial în sănătatea oaselor și mușchilor, dar este important și pentru piele: combate acneea, previne eczemele și alergiile cutanate. Surse: cereale integrale ,nuci, alune, migdale, legume colorate în verde închis ( spanac, broccoli, etc.), banane, cacao.
Grăsimi bune
Grăsimile bune sunt cele nesaturate, printre care și faimoșii acizi grași omega3. Acestea ajută pielea să-și mențină suplețea și să rămână catifelată și hidratata. Surse de grăsimi bune sunt: peștele gras (somon, sardine, hering, etc.) nuci și alune, ulei de măsline extravirgin, semințe de in.
Siliciu
Deși nu auzim vorbindu-se prea des despre el, acest mineral este vital pentru organism. În ceea ce privește pielea, fără siliciu această devine uscată, îmbătrânește prematur, își pierde elasticitatea și devine mai vulnerabilă la boli precum psoriazis, acnee, dermatita. Îl găsim în: banană, drojdie de bere, ovăz integral, orez brun, legume cu frunze verzi.
Nu uita de apă. Deshidratrea face că pielea ta să pară mai uscată și mai ridată, ceea ce poate fi îmbunătățit cu o hidratare adecvată. Apa ajută pielea să se mențină sănătoasă și luminoasă. Pielea noastră conține o cantitate mare de apă și funcționează ca o barieră protectivă pentru a preveni pierderea excesivă de lichide. Dar nu te aștepta că excesul de hidratare să șteargă ridurile sau liniile fine:)

Lasă-ne un mesaj